دستگاه اکوکاردیوگرافی که تحت عنوان اکوی قلبی هم شناخته می شود ، در واقع یک سیستم اسکن اولتراسوند و پردازش تصویر است که به منظور تصویربرداری زمان واقعی و غیرتهاجمی از ساختارهای قلب بکار می رود. از دیگر کاربردهای این دستگاه ، بررسی سیستم عروقی بیمار می باشد.
در دستگاه اکوکاردیوگرافی با استفاده از امواج اولتراسوند ، تصاویر متحرکی از قلب تهیه میشود که جزئیات بیشتری را نسبت به عکس ساده رادیولوژی نشان میدهد. این تصاویر متحرک ، ساختار و عملکرد قلب را نشان داده و علاوه بر آن ، بیمار را در خطر مواجه با اشعه ایکس قرار نمیدهد.
موارد قابل بررسی با استفاده از اکوکاردیوگرافی:
? صداهای غیرطبیعی قلب
? دریچههای مصنوعی قلب
? عملکرد پمپاژ خون توسط قلب در افراد دچار نارسایی قلبی
? آسیب عضلات قلب در بیمارانی که سابقه حمله قلبی داشتهاند
? عفونت پرده اطراف قلب
? عفونت دریچههای قلب
? وجود لخته خون یا آمبولی پس از سکته
? بیماریهای قلبی مادرزادی
? فیبریلاسیون دهلیزی
? افزایش فشار ریوی
انواع اکوکاردیوگرافی:
? اکوکاردیوگرافی قفسهگذر (Transthoracic Echocardiography):
شایعترین نوع اکوکاردیوگرافی است که در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرد و یک روش بدون درد و غیرتهاجمی است. غیرتهاجمی بدین معنا است که هیج گونه جراحی بر روی بدن انجام نشده و هیچ وسیلهای نیز به داخل بدن بیمار وارد نمیشود.
? اکوکاردیوگرافی تنشی (Stress Echocardiography):
این نوع از اکوکاردیوگرافی در حقیقت جزئی از تست استرس قلب (Cardiac Stress Test) محسوب می شود. در این تست ، بیمار با مصرف دارو و یا ورزش زیر نظر پزشک ، ضربان قلب خود را افزایش میشود و سپس به کمک دستگاه از قلب وی تصویربرداری می شود. بعضی از ناهنجاریهای قلبی مثل بیماری عروقی قلب در صورت افزایش ضربان قلب آسانتر تشخیص داده میشوند.
? اکوکاردیوگرافی مریگذر (Transesophageal Echocardiography):
آئورت و بعضی قسمتهای قلب از راه اکوکاردیوگرافی قفسهگذر به سختی بررسی میشوند ؛ به همین دلیل در صورتی که پزشک نیاز به بررسی این قسمتها داشته باشد ، از اکوکاردیوگرافی مریگذر استفاده میکنند. در این حالت ، پراب دستگاه اکوکاردیوگرافی که به انتهای یک لوله منعطف متصل شده ، از راه دهان وارد مری شده و از راه مری ساختمانهای پشت قلب بررسی میشود.
? اکوکاردیوگرافی قلب جنین (Fetal Echocardiography):
در این نوع از اکوکاردیوگرافی امکان تشخیص نارسایی های قلب در مراحل اولیه رشد جنین فراهم می شود و به دنبال آن می توان اقدامات درمانی را سریعتر آغاز کرد. این روش معمولا برای بررسی بیماری های مادرزادی قلب و آریتمی های قلب جنین استفاده می شود. اکوکاردیوگرافی که اغلب از هفته شانزدهم بارداری به بعد انجام می شود ، برای جنین و مادر خطر و عارضه ای ندارد و انجام آن برای تمام جنین ها لازم نیست.
دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق
• برای مطرح کردن سوالات پزشکی خویش، اینجا کلیک نمایید.
• برای ورود به کلینیک آنلاین و ارتباط با پزشکان آنلاین، اینجا کلیک نمایید.
• برای مشاهده بخش مشاوره پزشکی و پرسش های کاربران، اینجا کلیک نمایید.
• برای مشاهده فهرست دسته بندی کامل و تخصصی مقالات و مطالب، اینجا کلیک نمایید.
تندرست باشید