چگونه محیط زندگی و کار خود را در مقابله با ویروس کرونا ضدعفونی کنیم؟ از چه موادی باید استفاده کنیم؟ اگر الکل در دسترس نبود چه کنیم؟ در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
ویروس کرونا تا چندین ساعت و چندین روز بر روی سطوحی همچون حولهها، تیغهای اصلاح، مبلمان و غیره باقی میماند. افرادی که با سطوح آلوده در تماس هستند، امکان انتشار ویروس را فراهم میکنند.
برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا چگونه باید دست شسته شود؟
شستن مرتب دستها مهمترین قدم برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید-۱۹ و جلوگیری از انتشار ویروس کرونا است. اگر آب و صابون در دسترس دارید از آنها برای شستن دستهای خود استفاده کنید. بعد از خیس کردن دستها با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه تمام قسمتهای دست را با دقت شستشو دهید. اگر آب و صابون در دسترس نیست، از یک ژل ضدعفونی کنندهی دست بر پایهی الکل ۶۰ درصد به بالا برای تمیز کردن دستهای خود استفاده کنید.

ژل ضدعفونی کننده را بر روی یک دست ریخته و سپس هر دو دست را مالش داده و سعی کنید که تمام دست و انگشتان با این مایع آغشته شود. بعد از آن از دستمال برای خشک کردن دست استفاده نکنید و اجازه دهید که دست با جریان هوا خشک شود.
برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا چگونه باید سطوح را تمیز و ضدعفونی کرد؟
استفاده از شویندهها یا مواد پاک کننده: فراوردههایی برای پاک کردن خاک، آلودگی، گرد و غبار، مواد آلی و میکروبها (مثل باکتریها، ویروسها و قارچها) از روی سطوح هستند. بعد از استفاده از این مواد باید آبکشی صورت گیرد.
مواد ضد عفونی کننده: برای از بین بردن میکروبها در محیطهای مختلف استفاده میشود. معمولاً روی جعبهی این محصولات مواد تشکیل کننده و لیست میکروبهایی که توسط آن از بین میرود نوشته شده است. از طرفی این محصولات برای اینکه به محیط زیست آسیب نزنند، باید شمارهی مخصوص کنترل کیفیت را هم داشته باشند. برخی از این مواد ضد عفونی کننده برای تمیز کردن زخمهای عفونی استفاده میشود.

برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا چه مواردی باید تمیز شوند
برای تمیز کردن و ضدعفونی خانه از کرونا باید روی وسیلههایی تمرکز شود که افراد به صورت مرتب با دستها و یا پوست بدنشان با آن در ارتباط بودهاند.
میزها، صندلیها، نیمکتها، وسایل ورزشی، کمدها، شیرهای آب، پریزهای برق و ریموت کنترلها از جمله وسایلی هستند که باید به صورت مرتب تمیز شوند. علاوه بر تمیز کردن سطوح دستها هم باید مرتب شسته شوند.
چگونه باید از مواد شوینده و ضد عفونی کننده برای مقابله با کرونا استفاده کرد؟
اطلاعات روی جعبهی محصول را با دقت مطالعه کنید، هر فراورده روش مصرف خاص خود را دارد که حاوی نکات مهمی است:
- در هنگام استفاده از این مواد باید حتماً دستکش و پیشبند به تن داشته و از تهویهی مناسب محیط مطمئن شوید
- چگونه باید محلول را روی سطوح مختلف استفاده کرد
- راهنمای چگونگی رقیق کردن مادهی شویندهی غلیظ را به خوبی مطالعه کنید
- مدت زمانی که محلول باید در تماس با سطح باشد بر روی جعبهی محصول نوشته شده است.
- سطح مورد نظر قبل از استفادهی مادهی شوینده باید تمیز شود و بعد از آن آبکشی شود
- آیا میتوان از آن مادهی شویندهی خاص برای پاک کردن سطوح استفاده کرد؟
فراموش نکنید که قبل از استفاده از مواد شوینده باید حتماً نوشتههای روی جعبه به دقت مطالعه شوند. این کار به استفادهی درست و مناسب از آن فراورده کمک میکند.

ضدعفونی کردن محیط کار برای مقابله با ویروس کرونا
اگر شما هم در این مدت باید به محل کار خود رفت و آمد کنید باید یک سوال مهم از خود بپرسید و آن سوال این است که چگونه برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا، باید لباسها، ابزارها و سایر سطوحی که دسترسی به آنها سخت است را تمیز کرد؟
در جواب باید بگوییم این موارد را فراموش نکنید
شستن لباسها
اگر احتمال آلودگی لباسهای محل کار وجود دارد، بهتر است که به صورت جداگانه شسته شوند. بعد از شستن لباسها با خشک کن آنها را خشک کنید. در خانه نیز شستشوی مرتب لباسها، حولهها و ملافهها باعث تمیز شدن آنها شده و بعد از آن به راحتی میتوان از آنها استفاده کرد.
صفحه کلید رایانهها و سایر سطوح
امکان ضد عفونی کردن صفحه کلید رایانهها و سایر وسایل الکترونیکی بسیار سخت است، چرا که در صورت خیس شدن ممکن است آسیب ببینند. در طول روز میتواند از کاور مخصوص صفحه کلید استفاده و در طول روز با مواد ضدعفونی کننده تمیز کنید و در پایان روز کاور مذکور را با آب و صابون بشویید.
حتی زمانی که سطح یک وسیله پاکیزه به نظر میرسد، احتمال وجود میکروب در آن وجود دارد. برای مراقبت از خود در برابر میکروبها در سطوح اشتراکی میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- از حولهها یا لباسها به شکل یک سد بین پوست بدن و سطوح مختلف استفاده کنید
- بلافاصله بعد از تماس بدن با سطوح اشتراکی، مانند دستگاههای ورزشی و بدن افراد دیگر دوش بگیرید و با کمک آب و صابون خود را به دقت بشویید.
- دستهای خود را مرتب با آب و صابون و ژل ضدعفونی کنندهی دست بشویید
- اگر زخم بازی در بدن وجود دارد، تا خوب شدن کامل آن را به دقت پانسمان کنید.

چطور در خانه مایع ضدعفونی کننده برای از بین بردن ویروس کرونا درست کنیم؟
با توجه به اینکه شاید همه دسترسی به الکل ۷۰ درصد طبی اتانول نداشته باشند در این قسمت میخواهیم بگوییم که چگونه با کمک مایع سفید کننده، محلول ضدعفونی کننده بسازیم؟
باید بدانید که مایع سفید کنندهی بر پایهی کلر، مادهی ضد عفونی کنندهای ارزان و قابل دسترس برای همه بوده و میتواند به راحتی میکروبهای خطرناک را از بین ببرد.
تمیز نگه داشتن خانه برای هر خانوادهای ضروری و مهم است، ولی اگر یکی از اعضای خانواده به بیماریهای خود ایمنی یا دیگر بیماریها مانند قلبی و ریوی همچون سیستیت فیبروزیس مبتلا باشند، باید با دقت بیشتری محیط اطراف را تمیز نگه داشت.

قبل از اینکه از مایع سفید کننده استفاده کنید، لازم است بدانید که این فرآورده دارای قابلیت خورندگی بوده و به پوست، پارچه و سطوح آسیب زده و از طرفی بخارهای سمی تولید میکند. بنابراین لازم است که پیش از استفاده رقیق شده و با دیگر مواد شیمیایی موجود ترکیب نشوند.
سازمان کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) پیشنهاد میکند که برای ضدعفونی کردن سطوح و اشیا از محلول ۱:۱۰ استفاده شود. برای تهیهی این محلول موارد زیر را رعایت کنید:
مواد لازم برای تهیه ماده ضدعفونی خانگی برای مقابله با کرونا
تهیهی محلول سفید کننده یا وایتکس برای تمیزکردن و ضدعفونی کردن خانه آسان است، در آغاز به مواد زیر نیاز دارید:
- یک اسپری آب پاش پلاستیکی یا یک ظرف شیشهای در دار
- یک لیوان اندازهگیری
- پارچهی گردگیری
- دستکش ظرفشویی
- آب
- مایع سفید کننده یا وایتکس

چگونگی تهیهی محلول ۱:۱۰ سفید کننده جهت ضدعفونی محیط در برابر کرونا
در اولین قدم برای تهیهی این محلول باید محیطی را انتخاب کنید که دارای تهویهی مناسب بوده و امکان باز کردن پنجرهها وجود داشته باشد. مایع سفید کننده دارای بخار سمی است و هرگز در محیطهای کوچک نباید از آنها استفاده کرد.
در هنگام تهیهی محلول لباس و کفشی قدیمی به تن کنید، چرا که در صورت ریختن مایع سفید کننده روی آن لکه دار خواهد شد. موهای خود را جمع کرده و از دستکش استفاده کنید.
مواد لازم برای تهیهی محلول را اندازه گیری کنید:
برای تهیهی محلول ۱:۱۰ به ازای هر واحد مایع سفید کننده به ۹ واحد آب نیاز دارید. برای تهیهی محلول با یک پیمانه مایع سفید کننده و ۹ پیمانه آب شروع کنید.
- به دقت مایع سفید کننده را درون اسپری آب پاش یا ظرف شیشهای در دارریخته و سپس آب اضافه کنید. مخلوط کردن محلول به این شکل مانع از پاشیده شدن آن به اطراف خواهد شد. اگر مایع روی پوست بدن پاشیده شد با یک دستمال نرم آن را به آرامی پاک کنید.
برای تهیهی محلول در اندازهی بیشتر، نسبت آب و مایع سفید کننده را افزایش دهید.
بعد از مخلوط شدن آب و مایع سفید کننده، ظرف حاوی محلول را در کابینت نگهداری کنید و هر بار که میخواهید از آن استفاده کنید کمی ظرف حاوی محلول را تکان دهید. حالا محلول آمادهی استفاده است.
توجه داشته باشید که آن را روی لباسها استفاده نکنید چون رنگ آن می رود.
سه مادهای که هرگز نباید با مایع سفید کننده مخلوط شوند
هرگز این مواد را با مایع سفید کننده ترکیب نکنید:
آمونیاک
کلر موجود در مایع سفید کننده با آمونیاک ترکیب شده و گاز کلرامین را تولید میکند. تنفس بخارات این گاز باعث سرفه، تنگی نفس و ذات الریه میشود.
محصولات اسیدی
محصولات اسیدی مانند مایع شیشه پاک کن و سرکه زمانی که با کلر ترکیب شوند گاز کلر تولید میکنند. اگر فرد به مدت زیاد در معرض تنفس این گاز قرار بگیرد به درد سینه و استفراغ دچار شده و در موارد پیشرفتهتر حتی امکان مرگ هم وجود دارد.
الکل
الکل در صورت مخلوط شدن با مایع سفید کننده به کلروفرم تبدیل میشود. تنفس کلروفرم منجر به خستگی، سرگیجه و از حال رفتن فرد خواهد شد.
مواد سفید کنندهی بر پایهی کلر در صورت قرار گرفتن در معرض گرما، نور خورشید و بخارات سطحی به سرعت قدرت ضدعفونی کنندگی خود را از دست میدهند. به همین منظور محلول را در اندازههای کم و به اندازهی مصرف یک روز خود تهیه کرده و آن را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
از طرفی دیگر امکان خرید محصولات شویندهای حاوی مقدار کمی مایع سفید کننده از فروشگاهها هم وجود دارد. با این کار دیگر امکان ریختن مایع سفید کننده روی سطوح و وارد شدن جراحت وجود نخواهد داشت.
روش های ضد عفونی ساده در منزل
در خصوص مواد ضدعفونی کننده اگر می خواهید ضدعفونی سبک، ساده در عین حال موثر داشته باشید، صابون و آب اصلیترین پاک کننده سازگار با ویروس کرونا است. صابون ترکیبی دارد که قادر است روغن و آب را به گونهای مخلوط کرده، ذرات کثیف را به خود جذب کرده و آنها را از بین برد.
همچنین به دلیل خاصیت لیپیدی سطح ویروس کرونا ترکیب آب و صابون بهترین روش برای از بین بردن چربیها است.
برای ضدعفونی سطوح منزل میتوان از وایتکس به عنوان پاک کننده استفاده کرد (۱ واحد وایتکس را در ۴۹ واحد آب حل کنید، یا ۱۰۰۰ppm، یا طبق توصیهی تولید کننده عمل کنید). توصیه میکنیم که سطح آلوده را حداقل ۱۰ دقیقه در تماس با این محلول قرار دهید.
میتوان از الکل برای ضدعفونی کردن سطوحی که استفاده از وایتکس روی آن امکان پذیر نیست، استفاده کرد.
از دیگر روشهای ضدعفونی قابل اجرا در منزل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. دستگیره درب خانه را تمیز کنید
دستگیره دربها یکی از کانونهای اصلی ویروس کرونا در محیط منزل است. به این دلیل که هر زمان که وارد خانه شدید، دستهای کثیف خود را روی آنها قرار میدهید. به همین منظور پاکسازی و ضدعفونی کردن دستگیره دربها را جدی بگیرید و در صورت امکان یک بسته از دستمال مرطوب ضد ویروسی (پد الکل) را در کنار درب قرار دهید تا مطمئن شوید که مرتباً بعد از باز کردن درب، دستگیره را تمیز میکنید.
۲-آشپزخانه را فراموش نکنید
آشپزخانه یکی دیگر از مکانهایی است که امکان گسترش ویروس کرونا در آن وجود دارد. هر سطحی که در حین تهیه غذا لمس میشود، میتواند ویروس را منتقل کند؛ بنابراین حتماً همه وسایل آشپزخانه (ظروف، قاشق و چنگال، لیوان و موارد دیگر) و میز ناهارخوری را به طور مرتب با مواد ضدعفونی کننده تمیز کنید تا عاری از ویروس شوند.
۳. گوشی موبایل و وسایل شخصی خود را ضدعفونی کنید
کرونا میتواند ساعتها یا حتی روزها روی سطوح سخت زندگی کند. اگر از مترو یا بیآرتی یا هر مکان شلوغ دیگری عبور میکنید، تلفن و وسایل شخصی شما میتواند اثرات ویروسی را بر روی خود ثبت کنند. عادت داشته باشید گوشی خود را مرتباً با دستمال مرطوب ضدعفونی کنید.
۴- مرتباً لباسهای خود را بشویید
وقتی به خانه میآیید، کاپشن و لباسهای بیرونی خود را برای شستن کنار بگذارید. پس به طور مرتب لباسهای خود را بشویید و هر بار که به بیرون از خانه میروید، سعی کنید با افراد و سطوح، برخورد فیزیکی نداشته باشید. اماکن شلوغ همانند مترو، اتوبوس و موارد دیگر، میتوانند به سرعت ویروس را به پوشاک شما منتقل کنند.
۵. کفشها را بیرون از منزل قرار دهید
دانستن این موضوع ضروری است که کفشها میتوانند انواع میکروبها و ویروسها همانند کرونا را حمل کنند. حتماً کفشها را از محیط داخل خانه دور نگه دارید و دستان خود را بعد از لمس کفشهایتان به خوبی بشویید و مرتباً از ضد عفونی کننده بر روی سطوح جاکفشی استفاده کنید.
از آنجا که ویروس کرونا میتواند حداقل ۲ تا ۳ روز بر روی سطوح مختلف زنده بماند، رعایت نکات بهداشتی و پاکسازی سطوح منزل در برابر کرونا امری ضروری است؛ بنابراین با توجه به موارد بیان شده در بالا سعی کنید از گسترش ویروس در محیط خانه خود جلوگیری کنید وحتماً این موارد را جدی بگیرید.
روشهایی برای ضدعفونی میوه و خشکبار
با شیوع ویروس کرونا حساسیتهایی برای خرید اقلام غذایی و نحوه استفاده آنها به وجود آمده است، به شکلیکه بیشتر افراد اقلام خوراکی خریداری شده را پیش از مصرف شسته و یا ضد عفونی میکنند اما بهترین روش برای ضد عفونی کردن میوه و خشکبار چیست؟
مصرف میوه، سبزی و خشکبار آلوده به ویروس کرونا سبب ابتلا به این بیماری میشود بنابراین باید پیش از مصرف آنها را ضد عفونی کنیم. نکته قابل توجه آن است گه اگرچه شستن این اقلام با آب تا حدودی آلودگی ویروسی را کاهش میدهد اما به جهت اطمینان بیشتر باید راهکارهای جدیدی اتخاذ کرد.
روشهای ضدعفونی کردن میوه و سبزی
بهطور کلی میتوان برای ضد عفونی کردن میوه و سبزی از سه روش استفاده کرد. روش اول: استفاده از آب ژاول یا وایتکس رایج در منازل به صورتی که به ازای هر یکلیتر آب ۲ تا ۴ قطره مایع ظرفشویی و یک قاشق چای خوری وایتکس به کار ببریم سپس سبزیها را به مدت ۳ دقیقه و میوهها را به مدت ۵ دقیقه در این محلول قرار دهیم و پس از آن برای از بین بردن باقی اثرات شیمیایی، سبزی و میوه را دوباره با آب بشوییم تا کاملا تمیز شوند.
روش دوم: استفاده از جوش شیرین یا بی کربنات سدیم نیز موثر خواهد بود به این صورت که یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را در یک لیتر آب به همراه ۲ تا ۴ قطره مایع ظرفشویی بریزید و کاملا حل کنید سپس میوه و سبزی را داخل محلول بگذارید و مانند روش اول پس از ۳ تا ۵ دقیقه از محلول خارج و با آب معمولی دوباره آنها را آبکشی کنید.
روش سوم: استفاده از آب گرم برای میوهها بویژه مرکبات، سیب، موز و کیوی است البته در نظر بگیرید که دقت در انجام صحیح این فرایند بسیار مهم است. ابتدا ظرف را با آب گرم ۵۰ تا ۶۰ درجه به همراه ۲ تا ۴ قطره مایع ظرفشویی پر کنید و میوهها را به مدت یک دقیقه تا ۴۵ ثانیه در آب غوطه ور سازید سپس آنها را خارج کنید و مجددا بشویید. دقت کنید زمان ماندگاری میوهها در آب بیش از مدت قید شده نباشد چراکه سبب کاهش ماندگاری میوهها میشود.
خشکبار را چگونه ضد عفونی کنیم؟
با توجه به شرایط ویژه خشکبار آنها عمدتا قابل شستشو نیستند البته خشکبارهایی مانند برگه و کشمش را میتوانید پیش از مصرف ابتدا بشویید سپس در ظرفی مناسب با حرارت ماکروفر، فر و یا آفتاب خشک کنید البته توجه کنید که بهتر است تا حد امکان از خشکبار بسته بندی شده استفاده کنید، اما روشهایی برای ضد عفونی کردن این اقلام وجود دارد.
روش اول: استفاده از دمای مرطوب به این شکل که در یک قابلمه ابتدا ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری آب بریزید و پس از اضافه کردن خشکبار به آن در ظرف را بگذارید و به آن حرارت دهید. پس از ۳ تا ۵ دقیقه آب ظرف تبخیر میشود و میتوانید خشکبار را خارج کرده و هوا دهی کنید.
روش دوم: استفاده از ماکروویو نیز میتواند موثر باشد. ابتدا خشکبار را درون کیسه نایلونی قرار دهید و در آن را ببندید سپس به مدت ۳ تا ۴ دقیقه کیسه را در ماکروویو بگذارید. در این شرایط دمای خشکبار به بالای ۵۰ درجه سانتیگراد میرسد و ویروسهای آن کشته میشود.
• برای مطرح کردن سوالات پزشکی خویش، اینجا کلیک نمایید.
• برای ورود به کلینیک آنلاین و ارتباط با پزشکان آنلاین، اینجا کلیک نمایید.
• برای مشاهده بخش مشاوره پزشکی و پرسش های کاربران، اینجا کلیک نمایید.
• برای مشاهده فهرست دسته بندی کامل و تخصصی مقالات و مطالب، اینجا کلیک نمایید.
تندرست باشید